FLORES- Eén van mijn favoriete plekken op Flores was zonder twijfel het ’17 islands national park’ welke gelegen is bij Riung. Het dorpje ligt er verlaten bij en wordt door de meesten overgeslagen, wat het des te interessanter maakt!

Riung is een rustig dorpje met niet al te veel accomodaties en restaurantjes. Het is nog niet echt gericht op toeristen, al vind je er zeker wel het nodige. Geen Westers eten te verkrijgen hier, wel een lekkere Nasi Goreng, noedels of groenteschotel. Doordat de plek nogal afgelegen ligt en iets moeilijker te bereiken valt, besluiten de meeste mensen hier dan ook niet heen te komen. De enige bezienswaardigheid is namelijk het 17 islands marine park, verder valt er niets te beleven in het dorpje. Ook wij spendeerden hier amper één volle dag en één nacht, maar ik kan dit park van harte aanbevelen. Het is werkelijk een paradijs!

Samen met twee Engelse vrienden die wij leerden kennen tijdens de Wanua Boottrip, besloten we het 17 islands park te bezoeken. Je vindt voldoende plekken waar ze deze ‘tours’ aanbieden, al zijn het wel allemaal privé boten. Wijzelf boekten onze trip bij ‘Café Delmar’ en na een half uurtje onderhandelen kregen we hier een uitstekende prijs voor. In eerste instantie vroeg hij 450.000 rp per persoon, maar uiteindelijk zakte hij de prijs naar 300.000 rp per persoon. Dit komt neer op 18,50 euro per persoon. Dit voor de boot, entreegeld voor het nationale park én een heerlijke barbecue op het strand met tal van verschillende vissoorten. Niet slecht dus! Idealiter ga je dus met een groepje van minstens vier personen, indien je de trip met twee doet komt het uiteraard een stukje duurder uit!

Om 8 uur staan we klaar aan de haven, we weten allen niet goed wat te verwachten. Mathijs en ik zijn al meermaals gaan eilandhoppen, meestal vonden we dit wel fijn, al viel het soms ook nogal tegen. We weten dat we hier niet massaal veel toeristen gaan aantreffen, wat in bijvoorbeeld de Filipijnen wél het geval was. Toch hebben we niet al te hoge verwachtingen, we willen namelijk liever niet teleurgesteld terugkeren. Tijdens deze trip bezoeken we vier ‘eilandjes’, waarvan de eerste een eiland met honderden vleermuizen. Ongelofelijk om deze honderden vleermuizen in de naakte bomen te zien hangen en plots boven ons heen te zien vliegen. Het kirrende geluid dat ze maken, hun kleine lichaampjes van dichtbij kunnen bezichtigen, de manier waarop ze vliegen, het is écht interessant en bijzonder. We vinden het allen fantastisch en zijn ontzettend enthousiast. Nog nooit zag ik zoveel vleermuizen bij elkaar, laat staan van zo dichtbij. Geweldig gewoon!

Vervolgens is het tijd voor het eerste eilandje. De boot stopt enkele honderden meters voor het strand en al zwemmend moeten we het strand zien te bereiken. Vermoeiend! Uitgeput bereik ik het eilandje, waar geen toerist te zien is, net zoals bij de vleermuizen trouwens. Het water is kraakhelder, het koraal is nog niet dood zoals op vele plekken, kleurrijke visjes zwemmen vrolijk voorbij. Ook Nemo komt even piepen uit zijn anemoontje. Het eerste eiland is niet heel bijzonder, we blijven hier dan ook niet al te lang.


Tijd voor eiland twee. Dit is tevens de mooiste van de drie en hier spenderen we ook de meeste tijd. Alweer stopt de boot vrij ver van het strand en we zwemmen terug honderden meters richting het eiland. Geen gebrek aan beweging vandaag! Ook hier is de onderwaterwereld weer schitterend en rustig zwemmen we naar de overkant. Een parelwit strand, een helderblauwe zee, dit is het paradijs! We genieten van een wandeling langs het strand en maken tal van foto’s. Ook Mathijs weet heel wat mooie beelden te schieten met zijn drone, handig ding is het toch! De drijffoto was niet de makkelijkste, aangezien de golven voortdurend in ons gezicht sloegen. Geen fantastische foto, wel eentje waarbij we ontzettend hard gelachen hebben. ’s Middags is het tijd voor de lunch en deze is om de vingers bij af te liggen. We krijgen maar liefst vijf verschillende vissoorten voorgeschoteld (voor amper vier personen!) en deze zijn overheerlijk! Perfect gebakken, sappig vanbinnen en met een heerlijke marinade langs de buitenkant. Ik heb in maanden tijd niet zo’n lekkere vis gegeten. Na de lunch luieren we nog een uurtje op het strand en krijgen we gezelschap van vier gepensioneerde Duitsers. Grappig om deze oudjes te zien snorkelen, wat een avontuurlijke mensen!

 

Tijd voor het laatste eiland. We kijken onze ogen uit tijdens het varen, het water is zo ontzettend helder, hoewel het vrij diep is. Ongelofelijk gewoon. Het laatste eiland is meteen mijn minst favoriete eiland. Tijdens het snorkelen zien we tal van dode vissen, welke mogelijks vergiftigd zijn. Het eiland zelf is ook parelwit, maar een stukje schaduw valt er niet te bespeuren. Mathijs en ik hebben voldoende zon gehad voor vandaag, mijn hoofd begint al wat pijn te doen, dus ik besluit de schaduw op te zoeken in de boot. Aangezien dit eiland ook niet fantastisch was, nam ik geen foto’s.

Wat vonden wij van deze trip? Ik denk dat dat meer dan duidelijk is. Het was FANTASTISCH! Aangename bountrystranden, een prachtige zee, tal van visjes, aangenaam gezelschap, niet te duur én deze wondermooie dingen niet moeten delen met honderden toeristen. Wij zijn aangenaam verrast door de 17 islands, dit is dan ook absoluut een plek die je niet mag overslaan wanneer je reist door Flores, Indonesië! 

Waar te verblijven?

Wijzelf verbleven twee nachten in het Bintang hotel. Een zeer aangename accommodatie, waar je een propere kamer en een lekker ontbijtje kan verwachten! Wij betaalden zelf 200k per nacht, wat dus neerkomt op 12 euro. Tip, boek ter plekken. In eerste instantie koste onze kamer 250k per nacht, onderhandelen is altijd mogelijk!