Mini reisgids voor Samosir eiland – Lake Toba

SUMATRA- Lake Toba, ook wel het Tobameer genoemd is een groot kratermeer geleden in Noord Sumatra. Het is ontstaan als caldera van een reusachtige vulkaanuitbarsting. Het meer is maar liefst 450km diep en meer dan 1000 km2 groot. Hiermee is het het grootste meer in Zuid-Oost Azië. Een heerlijke plek om enkele dagen te verblijven en het mooist te ontdekken dat het eiland te bieden heeft. In deze mini reisgids neem ik jullie mee naar de mooiste en niet te missen plekjes op Samosir, het eiland dat midden op Lake Toba ligt!

Midden in het meer ligt Samosir eiland. Een ontzettend gezellig eilandje, waar wij met veel plezier ons weekend doorbrachten.
De omgeving is hier alweer compleet anders dan de andere delen die wij bezochten in Sumatra. Mij doet het eerlijk gezegd wat denken aan Zwitserland. De omgeving was hier ook opmerkelijk koeler, vooral in de bergen. Een fleece truitje kwam dan ook goed van pas tijdens onze motortochtjes. Het is een heerlijke rustige bestemming met een zeer relaxte sfeer.

Verken Samosir eiland per motor

Het eiland zelf is vrij groot en kan je het best verkennen met een motor. Wijzelf huurden gedurende twee dagen een motor bij onze guesthouse en dit was voor ons ook wel nodig om alles te kunnen zien. Nog niet alle wegen zijn verhard, dus het is her en der opletten geblazen. Je zal hier heel wat putten moeten zien te vermijden, wees dus voorzichtig en draag zeker een helm. Verder is de baan er wel prima en indien je heel voorzichtig bent zelfs geschikt voor motorrijders met weinig ervaring. Er rijden namelijk niet zoveel voertuigen, dus daar hoef je je al geen zorgen over te maken. Onderweg is de kans groot dat je biggetjes, geiten, paarden, kippen, koeien en nog zoveel meer andere diertjes tegenkomt! Wijzelf betaalden zes euro per dag en dit was inclusief dagelijks een volle tank!

Bezoek de Batak Dorpen

De Batak stammen zijn een grote bevolkingsgroep op het Noorden van Sumatra, ze zijn nog steeds goed vertegenwoordig met maar liefst zes miljoen inwoners in deze regio. Vermoedelijk zijn de Batak zo’n drie- tot vierduizend jaar geleden vanuit de Filipijnen en Borneo naar de hooglanden in Noord-Sumatra getrokken. De meesten vestigden zich op Samosir en dit is nog steeds de populairste plek, waar je de typerende huizen van hen kan zien. Het Kannibalisme heeft bij de Batak zeer lang stand gehouden, gelukkig houden ze er de dag van vandaag minder gruwelijke gewoonten op na.

Waar ze vroeger in hun eigen god geloofden, veranderde dit omstreeks de negentiende eeuw door de Nederlandse en Duitse missionarissen die hen bekeerden tot het Christendom. Hierbij kwam er ook een einde aan hun eeuwenoude animisme en kannibalisme.  Het is één van de meest trotse bevolkingsgroepen van de republiek. Ze hebben ook minder moeite zich aan te passen aan de moderne tijd, in tegenstelling tot de meeste andere volkeren van Indonesië. Bovendien zijn ze de meest ondernemende bevolkingsgroepen van de archipel. Vooral in het transport, het toerisme en het leger bekleden ze hoge posities.

De typerende huizen vind je overal op Samosir. De huizen zijn gemaakt uit hout en staan op palen, ze hebben allen een ontzettend puntig dak. Wil je zelf in zo’n traditioneel huis slapen? Dat kan zeker, er zijn namelijk heel wat hotels te vinden op het eiland in deze bouwstijl, al zijn deze uiteraard wel comfortabeler en met iets meer luxe uitgerust dan jaren terug. In de dorpen, ook wel huts genoemd, kan je ook een kijkje nemen in zulke huizen. Sommigen zijn ingericht als musea, om te tonen wat voor meubels en voorwerpen ze vroeger gebruikten.

Ambarita Stone Chairs

Deze plek ligt zo’n vijf kilometer van Tuk tuk. Het is aangeraden hier een gids voor te nemen, die je wat meer uitleg kan geven over de (gruwelijke) geschiedenis die hier heeft plaatsgevonden. Een meisje dat ik voordien in het busje had leren kennen, leidde ons rond en zo kwamen we ook al wat te weten. Deze plek is misschien wel de bekendste attractie van het hele eiland. Deze stonechairs en stonetable zijn zo’n driehonderd jaar geleden gebouwd. Ze werden gebruikt om te beslissen of vijanden en criminelen al dan niet de doodstraf kregen. Indien wel, werden ze vaak afgeslacht op de stenen tafel en vervolgens gekookt om op te eten. Best dramatisch! In het weekend worden er op deze plek ook traditionele dansen gehouden, al hebben wij deze zelf niet bijgewoond. Op de plek vind je ook een graf waar de dag van vandaag nog steeds mensen in begraven liggen.

Genieten van het fraaie uitzicht

Misschien wel één van de leukste dingen om te doen op Samosir eiland. Gewoon genieten van het prachtige uitzicht en de mooiste plekjes opzoeken. De groene, bergachtige omgeving en het gigantische meer zijn absoluut een mooi plaatje om naar te kijken. Wijzelf begaven ons op de laatste dag ook naar een uitkijkpunt (20km naar het Noorden toe, vanuit Tuk tuk) en het was hier ontzettend aangenaam vertoeven. Lang zijn we echter niet gebleven, want op deze hoogte was er behoorlijk veel wind!

 

Tip: probeer ‘New Tomok restaurant’ in Tomok! Een restaurant met vrij veel keuze, grote porties en een klein prijsje! Wij aten ook zeer graag bij ‘Rosalie’s Beer Garden and restaurant.’

Hoe geraak je op Samosir eiland – Lake Toba?

Vanuit Medan of Bukittinggi kan je een nachtbus nemen naar Parapa. Wijzelf vertrokken vanuit Berastagi en hier deden we toch ruim tien uur over met de kleine busjes. In totaal namen we er drie! Vanuit Parapa neem je vervolgens een ferry die je naar het eiland brengt. De ferry vaart elk uur en de laatste ferry kan je nemen om 18h.

Waar te verblijven op Samosir eiland – Lake Toba?

De beste plek om te verblijven op Samosir eiland is Tuktuk. Ja echt waar, dit plaatsje heet gewoon Tuktuk. Grappige naam toch?! Wijzelf boekten niet op voorhand en dit was ook niet nodig doordat er zo weinig toeristen waren. In het hoogseizoen kan het er echter wel héél druk zijn en blijkt het één van de meest toeristische plekken op Sumatra te zijn. In Tuktuk vind je enkele prachtige hotels in de authentieke bouwstijl, maar ook voor de budget backpacker is er voldoende keuze. Wij verbleven bij Franky (pizzeria) en hadden hier een ontzettend fijne kamer. De kamer was zeer ruim, het bed was heerlijk comfortabel en we keken uit op Lake toba. Warm water is er niet en voor wifi moet je in het restaurant zijn, maar wij hebben zeker genoten van ons verblijf hier! Voor onze kamer betaalden wij 100.000 rp (= 6 euro) per nacht. Het eten is wel wat duurder in Tuk tuk.

Toch op voorhand een kamer boeken? Bekijk dan zeker even deze accomodaties! 

Meer weten over Indonesië en de vele diverse eilanden? Dan mag deze complete reisgids zeker niet ontbreken!

Zet je reis door Indonesië verder

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites