Minireisgids voor Yogyakarta

JAVA- Ik ben normaal niet echt dol op hele grote steden, maar waar ik Jakarta zo afschuwelijk vond, vind ik Yogyakarta dan weer helemaal geweldig. Wij verbleven vijf nachten in Yogyakarta, voornamelijk om ons visum te verlengen en om onze batterijen even op te laden en uit te rusten, maar uiteraard bezochten we ook enkele fijne bezienswaardigheden. Hier mijn mini reisgids voor Yogyakarta: Van de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten, tot de lekkerste restaurants en goedkope accomodaties.


Yogyakarta is een echte studentenstad en heeft de grootste universiteit van Indonesië. Er staan trouwens maar liefst negentien universiteiten in Yogya, heel wat studenten van over héél Indonesië druipen dan ook af naar deze stad. Die gezellige sfeer voel je overal. Het is er aangenaam, de mensen zijn er net iets relaxter en rustiger dan in Jakarta en je vindt er tal van fijne restaurants en barretjes. Het wordt ook wel de culturele hoofdstad van Java genoemd. Ik vond de stad niet zo chaotisch en bovendien vond ik ze zelfs heel erg proper! Geen vuile, stinkende stad, zoals we ze al vaker zagen.

In Yogyakarta zelf is er niet héél veel te bezichtigen, maar het zijn vooral de highlights rondom de stad die een bezoekje waard zijn. Aangezien wij onze tijd niet te druk wouden inplannen hebben we een keuze gemaakt en de dingen gekozen die ons het meeste aanspraken. De stad ligt aan de voet van de Merapi, de meest actieve en gevaarlijkste vulkaan in heel Indonesië. Er zijn maar liefst meer dan vierhonderd vulkanen in héél Indonesië, dus dat is een behoorlijke titel! Hij behoort zelfs tot de zestien gevaarlijkste vulkanen wereldwijd! (in 2020 is deze vulkaan nogmaals uitgebarsten). De Merapi is één van de vele prachtige vulkanen die je kan gaan beklimmen in Indonesië en de hikers onder ons mogen deze plek dan ook absoluut niet missen. De tocht duurt in totaal negen uur.

Hou je niet van klimmen, maar wil je wel zien welke schade de Merapi in zowel 2006, 2010 en 2020 aanbracht? Dan moet je het dorpje ‘Kaliadem’ zeker bezoeken. De hele bosrijke omgeving is compleet veranderd in een maanlandschap. Net een sci-fiction movie! Het is ook mogelijk hier de lava tour te doen, waarbij je ziet welke schade de vulkaan aanbracht aan specifieke voorwerpen. Wijzelf hebben deze vulkaan niet beklommen, maar kozen wel voor de bekende Bromo. Deze drie dingen hebben wij wél gedaan en mogen jullie absoluut niet missen! Ik raad aan deze niét via een tour te doen, aangezien dit prima zelfstandig kan en bovendien goedkoper uitkomt.

Bijzondere foto’s nemen in het Kalibiru National Park

Het Kalibiru National Park wordt ook wel eens de verborgen parel genoemd, daar deze nog vrij onbekend is voor het grote publiek. Wijzelf kwamen er enkele locals tegen en slechts twee andere toeristen. Je kan er genieten van het prachtige groene landschap. Een fenomenaal uitzicht. In heel het park staan er diverse ‘attracties’ waaronder enkele platforms, waar je adembenemende foto’s kan maken. Ook voor de durvers onder ons zijn er enkele leuke dingen te doen, waaronder de adrenalinebrug, het zwevende fietsen of de flying fox.

Bij ons had het enkele uren voordien geregend, waardoor de attracties jammer genoeg niet toegankelijk waren. Een behoorlijke domper, want één van de platforms was eigenlijk DE reden dat we naar dit park kwamen. Ik wou er namelijk zo graag een foto op. Deze foto hebben wij niet kunnen maken en dat was een ontzettend grote teleurstelling. Desondanks hebben wij toch zeker genoten van de mooie omgeving en een kleine wandeling gemaakt. Hou hier dus zeker rekening mee bij nat weer!

Wakostda?

De entree voor het park bedraagt 20.000 rp (= 1,20 euro) per persoon.

Hoe geraak je in het Kalibiru National Park ?

Het is mogelijk deze plek te bereiken met het openbaar vervoer en vervolgens een taxi te nemen. Toch zag dit er niet al te makkelijk uit en hadden wij ook absoluut geen zin om al te veel moeite te doen. Hoewel wij normaal altijd voor de goedkoopste optie gaan, kozen we ditmaal voor de makkelijkste optie. Wij boekten een Grab, deze bleef ter plekke wachten op ons en bracht ons vervolgens weer terug. Hiervoor betaalden we in totaal 15 euro.

De Gunung Api Purba Nglanggeran beklimmen

Ook deze plek is nog vrijwel onontdekt en daarom des te meer een bezoekje waard. Grote kans dat je deze plek helemaal voor jezelf hebt. De naam is misschien heel moeilijk uit te spreken, maar probeer ‘m toch maar even te onthouden! Dit is één van de oudere vulkanen op Java en deze ligt in een prachtige omgeving. Ook de weg erheen is buitengewoon fantastisch! Tijdens het wandelen naar de top kom je onder andere enkele vogelnesten tegen, waarin je een gave foto kan maken.

De originele wandeling (er is ook nog een andere route) is niet geschikt voor claustrofobische mensen, aangezien je meermaals door een zeer smalle gang moet wandelen, alsook klimmen. Onderweg zie je het ene mooie uitzicht na het andere. Hiken is normaal altijd best vermoeiend en zwaar, maar deze wandeling was ECHT fun en genieten! Indien je goed doorstapt ben je op een uurtje boven. Wijzelf genoten onderweg van de omgeving en maakten heel wat foto’s, waardoor we er toch bijna dubbel zo lang over deden. Terugkeren daarentegen duurde amper een twintigtal minuten! Gedurende heel de wandeling kwamen wij niet één toerist tegen. We waren letterlijk helemaal alleen en dit was des te bijzonder toen we de top bereikten. Het is mogelijk te kamperen op de berg, wat ongetwijfeld ook een bijzondere ervaring moet zijn!

Wist-je-datje: Het verhaal gaat dat er in het dorpje aan de oude vulkaan slechts zeven gezinnen wonen. Meer of minder zou ongeluk brengen en een ramp kunnen veroorzaken.

Tip. Neem voldoende water mee. Zweten verzekerd tijdens je tocht naar boven! 

Wakostda?

De entree voor de vulkaan bedraagt 37.500 rp (= 2,25 euro). Best goedkoop dus!

Hoe geraak je er?

Ook hier is de makkelijkste manier een Grab! We betaalden wederom 15 euro heen en terug, onze chauffeur bleef bovendien heel de tijd wachten op ons.

De zonsopkomst bekijken bij Borobudur

Zonder twijfel een bijzondere ervaring. Hoewel de zogenoemde sunrise tour een stuk duurder is, dan de tempel overdag te gaan bezoeken, is dit het extra geld meer dan waard. Wijzelf zagen de laatste maanden zodanig veel tempels, dat geen enkele tempel ons nog volledig weet te bekoren. Overal hebben we dat ‘mwah’ gevoel, het doet ons namelijk niet zoveel. Ik had dit gevoel gegarandeerd ook gehad bij de Borobudur, indien wij deze tijdens de dag hadden bezocht. De zonsopgang daarentegen, maakte deze juist zo uniek. De lucht kleurde vuurrood toen de zon opkwam, wat echt al een bijzonder zicht was. De hemel was een samenspel van roze, gele en oranje schakeringen die perfect in elkaar samenblenden. De natuur en de Merapi vulkaan op de achtergrond maakten het des te mooier. Al deze kleurtonen zorgden dan ook voor enkele leuke foto’s, waar ik meer dan tevreden mee ben!

Om vier uur is het tijd om op te staan, zodat je daar tegen vijf uur zeker bent. Ik was die nacht zelf ontzettend ziek en voelde mij werkelijk miserabel. Ik kon tijdens de zonsopkomst dus niet voor de volle honderd procent genieten. Toch deed ik mijn best enkele leuke foto’s te maken en achteraf ben ik hier dan ook zeer blij om. Zo kan ik -achteraf dan toch- nog met volle teugen genieten van deze prachtige plek. Vergeet na de zonsopkomst zeker niet nog even na te blijven en eventjes rond te wandelen, weg van de drukte. Achteraan kan je geweldige plaatjes schieten zonder een horde toeristen op de achtergrond. Wijzelf bleven vervolgens vooraan ook nog even geduldig zitten voor een goede foto.

Voor de zonsopkomst zelf kan je het best op het eerste niveau gaan zitten. De meeste toeristen zitten op het iets hogere niveau, wat zeker een mooier uitzicht geeft, maar op deze manier kan je geen mooie foto’s nemen, daar er toeristen op de voorgrond zitten. Wanneer jij op het eerste niveau zit, zie je namelijk geen enkele toerist voor je! Bekijk ook zeker even de prachtige muren in de gangen bij de trap.

Wakostda?

De Borobudur kan je prima zelfstandig ondernemen. Een ticket voor de sunrise tour kost je 27 euro, wat ik persoonlijk niet echt goedkoop vindt. Bij deze prijs zit de entree inbegrepen voor de zonsopkomst, een souvenir van de Borobudur, alsook een kopje koffie of thee in het hotel bij de tempel, met enkele zoete lekkernijen.

Hoe geraak je bij de Borobudur?

De makkelijkste en goedkoopste manier is om een nachtje te verblijven in het dorpje bij de Borobudur tempel. Vanuit Yogyakarta namen wij een bus naar Borobudur. Wijzelf verbleven bij ‘Ada Homestay’ wij betaalden acht euro en kregen hiervoor een zeer comfortabele tweepersoonskamer met vrij ruime badkamer. Klik hier voor een mooie korting op booking.com . Deze homestay ligt op wandelafstand van de tempel. Vertrek rond 4:30 in de ochtend en dan ben je nog ruim op tijd voor de zonsopkomst!

Waar te eten in Yogyakarta?

Er zijn heel wat gezellige restaurantjes te vinden in Yogyakarta, maar er zijn er twee die er écht voor ons uitsprongen. Mijn grote favoriet was zonder twijfel ‘Milas’. Een heerlijk vegetarisch restaurant met een uitgebreide menukaart. Hier vind je heel wat bijzondere, originele gerechten die ook niet-vegetariërs zullen weten te bekoren. De pannenkoek met spinazie en een creamy sausje was overheerlijk, ook de aardappelsalade met feta was om van te smullen en dan hebben we nog niet over de zalige appeltaart met kaneelijs gesproken. YUM! Reken 2,50 euro voor een hoofdmaaltijd. Ook de setting is om bij weg te dromen. Tafeltjes en paviljoentjes in een sprookjesachtige tuin. Je vindt er ook een bibliotheek en winkeltje met handgemaakte spulletjes (en eten!). Ik had graag een week gespendeerd in Yogya, alleen al voor het eten hier!

De ‘satebar ‘was ook een heel fijn restaurant, uitgebaat door een Nederlander. Mathijs ging voor de kippensate en ik voor de vegetarische sate, welke echt heel erg lekker was. Een sate met krielaardappels, eentje met champignons, aubergine, tempé en eentje met gemixte groenten. Wij kozen voor de nasi bakar bij onze sate en wauw… wat een smaakbom! Deze rijst wordt klaargemaakt in een bananenblad met tal van heerlijke kruiden en specerijen, waaronder limoengras. De lekkerste rijst die wij ooit aten!

Waar te slapen in Yogyakarta?

Wijzelf verbleven vijf dagen in het 3DI backpacker guesthouse. Wij betaalde 8 euro voor een tweepersoonskamer en ontbijt zat hierbij inbegrepen. Er is een gedeelde badkamer, maar aangezien wij de enige gasten waren was dit zo goed als onze eigen badkamer. De kamer was zeer netjes en we hadden een comfortabel bed. Onze lakens en beddengoed werden tussendoor ook eens verschoond. Het personeel is ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Zeer aangename mensen om mee te praten. Wijzelf verbleven hier terwijl de eigenaar trouwde en hier konden wij ook een beetje van meegenieten. Ze zagen er trouwens prachtig uit!

Meer inspiratie opdoen voor je reis door Indonesië

 

Wegdromen bij deze prachtige reisboeken

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites