Orang-Oetans spotten in Bukit Lawang

SUMATRA- “In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight”. Leeuwen zijn er niet te zien in deze jungle, maar wel heel wat andere interessante dieren. Uiteraard de geweldige orang-oetans, welke de hoofdrol spelen in dit verhaal en dé reden zijn dat we deze jungletrek deden. Maar ook witte en zwarte gibbons, aapjes, heel wat insecten en met een beetje geluk zelfs slangen en tijgers. Deze laatste zijn ontzettend mensenschuw en het dateert al van 2014 dat de laatste tijger werd gespot, maar ze zitten er dus wel. Orang-oetans spotten in Bukit Lawang, Noord-Sumatra is absoluut een bijzondere ervaring die op je bucketlist moet staan. Dit is nog maar één van de twee leefgebieden ter wereld waar orang-oetans te vinden zijn!

Bukit Lawang is een ontzettend gezellig dorpje, gelegen in het noorden van Sumatra. Er heerst een zeer rustige, gemoedelijke sfeer. De mensen zijn er iets meer open minded dan in de de meeste delen van Sumatra. Uiteraard is het merendeel hier ook gewoon moslim en dragen de meeste vrouwen een hoofddoek, maar ze vinden het zelf niet zo erg dat jij rondloopt met blote schouders en knieën. Sterker nog, de meesten drinken hier gewoon alcohol, roken er op los (al doen ze dat overal in Sumatra) en enkelen zijn zelfs pro-marihuanna. Niet meteen wat ik verwachtte van moslims!

Er zijn heel wat gezellige accomodaties te vinden, al zijn deze allen wel vrij basic. Verwacht hier dus geen luxehotels, want deze zijn er volgens mij niet eens te vinden. Alleszins niet gezien. Aan beide kanten van de rivier zijn er fijne accomodaties te vinden, maar de meeste vind je toch aan de overkant. Je geraakt hier niet met een tuk tuk of scooter, daar je de rivier enkel kan oversteken over een hangbrug, je zal dus een eindje moeten wandelen.

Het is ontzettend fijn verblijven in Bukit Lawang. Achter onze accommodatie lag de jungle. Aapjes op je dak en zelfs een nieuwsgierige orang-oetan op je terras is dus zeker mogelijk. Voor ons lag de stromende rivier. ’s Avonds valt er een zalige rust over het dorpje heen en kan je genieten van de natuurgeluiden. De vele insecten in de jungle, de stromende rivier, geen verkeer of andere stadsgeluiden. Heerlijk.

Er is niet bijzonder veel te beleven in Bukit Lawang, maar toch kan je hier makkelijk enkele dagen spenderen. Genietend van de rust en gezelligheid. Bukit Lawang leent er zich perfect voor om enkele wandelingen te maken, ook buiten de jungle is het aangenaam wandelen. Bezoek er eventueel de batcave, waar je honderden vleermuizen kan zien (slapen). De hoofdreden voor je bezoek in Bukit Lawang is hoogstwaarschijnlijk een trektocht door de jungle en daar vertel ik graag wat meer over.

De Jungletrek – Op zoek naar de Orang-oetan

Vooraf boeken voor de trektocht is zeker niet nodig. Er zijn voldoende gidsen te vinden in Bukit Lawang, die je maar al te graag te weg wijzen in de ongerepte jungle. Zorg er voor dat je gids een permit heeft om de jungle in te kunnen gaan. De prijzen van een jungletrek zijn vastgelegd door de Guide Association in Bukit Lawang en zouden dus overal hetzelfde moeten zijn. Inderdaad, zouden. Indien deze goedkoper aangeboden worden, klopt er iets niet. Wij betaalden Heel aantrekkelijk natuurlijk, een goedkopere prijs krijgen, maar wanneer er onderweg iets mis gaat dan sta jij niet geregistreerd als bezoeker van het park. Zo kan je dus makkelijk in de problemen komen en dat wil je liever niet. Een officiële gids is dus zeker van belang, maar zorg er ook voor dat JIJ je prettig voelt bij deze persoon.

Wij houden van de rust tijdens zo een trekking, aangezien de kans dan véél groter is dat je dieren ziet. Onderweg kwamen we her en der luidruchtige groepjes tegen, met een nog luidruchtigere gids. Absoluut niét aangenaam. Ten eerste verstoor je die heerlijke rust in de jungle, zo ook voor anderen, ten tweede is de kans aanzienlijk kleiner dat je dieren ziet. Zij houden namelijk helemaal niet van dat kabaal, wij ook niet! Geef dit eventueel ook aan bij je gids, al zullen de meeste (goede!) gidsen dit ook wel meedelen tijdens de informatie die je vooraf krijgt.

Ik vind het ook belangrijk dat een gids écht van de natuur houdt en interessante dingen aan ons meegeeft. Afval of sigaretten achterlaten is voor mij compleet uit den boze. Onze gids voldeed gelukkig aan alle bovenstaande eisen! De jungletrek is best zwaar (lees: veel klimmen en dalen) en zeker niet geschikt voor mensen met problemen aan de knie of andere delen aan het been. De trektocht kan namelijk behoorlijk belastend zijn voor jouw lichaam. Ikzelf heb geen knieproblemen, maar ook mijn knieën deden toch wat pijn na de trekking. Voor de meisjes onder ons: draag je haren vastgebonden. Je moet jezelf vaak een weg banen door de jungle en de takken en bladeren die dan in je losse haren kunnen blijven zitten, zijn misschien net iets minder aangenaam.

Hoeveel dagen in de jungle?

Hoeveel uren of dagen hangt uiteraard helemaal af van jouw eigen interesses en conditie. Je kan een trektocht maken vanaf drie uur tot en met vijf dagen. Het slapen in de jungle schijnt een zeer bijzondere ervaring te zijn. Wij waren echter zo moe en bovendien ook wat ziek, dat ik deze overnachting op dat moment niet zag zitten. Ik heb er achteraf gezien ook geen spijt van, daar het die avond behoorlijk hard stormde en je op een zeer ongemakkelijk matje blijkt te slapen. Geen pretje voor mijn rugproblemen!

Wij kozen zelf voor een trektocht van ca. zeven uur en voor ons was dit ideaal. Hiervoor betaalden we 45 euro per persoon. We hebben niet het gevoel iets gemist te hebben, tijdens deze tocht zagen wij wat we wouden zien, namelijk tien orang-oetans! Drie uur lijkt mij net iets te weinig. De kans dat je de orang-oetans ziet is véél kleiner en je kan bovendien niet echt een rustpauze nemen. Onze lunch die de gids voor ons klaarmaakte (Nasi Goreng) en het vele fruit waren ook ontzettend lekker! Bij de meerdaagse jungletrek zijn maaltijden uiteraard ook inbegrepen. Jezelf wassen doe je in de rivier en slapen doe je in een tentje. Het is echt even back to basic dus!

Maak kennis met de orang-oetans

Orang-oetans zijn ontzettend interessante dieren, die bovendien heel erg op ons lijken. We delen maar liefst 97 procent van onze genen met elkaar. Het zijn geen apen, neen, het zijn mensapen. Hoewel er nog heel wat andere dieren en insecten te vinden zijn, is dit toch de hoofdreden voor velen. Zo ook voor ons. Orang-oetans zien in hun natuurlijke habitat, waar zij thuishoren. Niet achter tralies of glas. Het merendeel van de orang-oetangs die je hier ziet zijn semi-wild, wat betekend dat ze wel in de wildernis leven, maar wel gewend zijn aan mensen. Vele orang-oetans werden vroeger namelijk wel in gevangenschap gehouden en zijn daarom veel ‘tammer’. Ze hebben deze dieren ook jarenlang gevoederd, waardoor ze minder wild werden, al is dat nu gelukkig wel verboden! De nakomelingen die in het wild geboren zijn, kunnen wel wat schuwer zijn. Doordat de orang-oetangs dagelijks mensen zien en weten dat de mensen niets doen, zijn ze vrij makkelijk te spotten en gaan ze ook niet meteen op de vlucht.

Tijdens onze trekking kregen wij maar liefst tien orang-oetans te zien, waaronder ook enkele kleintjes bij hun moeder. De meeste orang-oetans zagen wij zelfs van zeer dichtbij en bleven ook heerlijk op hun gemakje zitten, alsof we er niet waren. Eén orang-oetang verscheen plots zelfs op minder dan twee meter van ons, wat toch wel even schrikken was. Heb respect voor de orang-oetangs en hou gepaste afstand. Het blijven uiteraard wilde dieren en wanneer zij schrikken of zich bedreigd voelen, is de kans zeer groot dat ze zullen aanvallen. Dit wil je volgens mij liever niet meemaken! Zeker moeders met hun kleintje voelen zich al snel bedreigt, daar ze hun kleintje willen beschermen.

Wist je trouwens dat de meeste orang-oetangs maar twee nakomelingen krijgen op heel hun leven? Een baby orang-oetan kan tot zeven jaar bij de moeder blijven en moeder-aap kan maar één kleintje tegelijk ‘opvoeden’. Van zodra het eerste kleintje de wijde wereld intrekt, staat vader-aap paraat om een tweede nakomeling te maken, maar zolang het eerste kleintje bij zijn moeder blijft, kan de vader maar beter uit de buurt blijven. Best interessant, niet? Dagelijks verhuizen de orang-oetans ook en bouwen ze een nieuw nest, waar ze blijk tonen van een goed bouwkundig inzicht. De nesten worden soms wel tot op dertig meter hoogte gebouwd en daar de mannetjes wel tachtig kilogram kunnen wegen, hebben ze uiteraard een stevig en comfortabel nest nodig, waar ze veilig zitten. Orang-oetans houden ook helemaal niet van de regen en gebruiken bladeren als een paraplu om zich te beschermen tegen de regen. Super slimme dieren, die orang-oetans!

Terugkeer via de rivier

Een heel leuke ervaring, is blijkbaar het terugkeren via banden op de rivier. Hier wordt het raften genoemd, maar eigenlijk is het eerder ‘tuben’. Je gaat iets dieper de jungle in keert al tubend  terug naar het dorp. Pret verzekerd! Wijzelf hebben er voor gekozen om terug te wandelen, aangezien ik dit niet echt vertrouwde met mijn dierbare camera -die niet waterproof is-. Terugkeren al raftend/tubend kost je tien euro extra.

Tips en tricks voor je jungletrek

  • Draag goede, dichte wandelschoenen die voldoende grip hebben
  • Draag een lange broek tegen de muggen en bescherm armen eventueel met deet
  • Breng voldoende water mee. Blijf gehydrateerd!
  • Jabejabedoe, mondjes toe! Hou het stil tijdens de trektocht en praat rustig indien nodig
  • Let op waar je je handen plaatst, bij het optrekken of dalen. Je zet je hand liever niet naast een slang of ander bijtend insect. Slangen vallen niet zo snel aan, maar wel wanneer zij zich bedreigd voelen.
  • Luister naar je lichaam en hou je eigen tempo aan. Geef aan wanneer het te zwaar wordt
  • Hou gepaste afstand van de orang-oetangs en raak deze zeker niet aan
  • Breng toiletpapier mee en eventueel vochtige doekjes om jezelf te verfrissen
  • Een regenponcho kan handig zijn, daar het héél vaak regent in Sumatra
  • Neem zo min mogelijk mee en hou het licht

Waar te overnachten in Bukit Lawang?

Er zijn heel wat fijne, docht wel basic accommodaties te vinden in Bukit Lawang. Hier kom je niet voor de luxe. Wijzelf verbleven in Lucky Bamboo’, welke basic kamers heeft voor 100.000 rp (= 6 euro) of iets ruimere kamers met een hele mooie outdoor bathroom voor 150.000 rp (= 9 euro). De ligging is perfect, het is er ontzettend gezellig en het personeel is er zeer vriendelijk. Tip: Ga eten bij ‘Thomas retreat’, naast Lucky Bamboo. Hier eet je ontzettend lekker voor weinig geld!

Zet je reis door Sumatra verder

Nog meer reisinspiratie waarin je één wordt met de natuur

   

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites