BALI- Wie reist door Bali, mag Ubud zeker niet overslaan. Dit is absoluut het fijnste plekje op Bali, zo fijn dat ik er zelfs zou kunnen wonen! Je hebt het drukke, levendige centrum, maar rij enkele minuten met je scooter en je zit meteen rustig tussen de rijstvelden. In het drukke centrum is er nog een andere bijzondere plek waar je zeker even langs moet gaan, namelijk de Monkey Forest!

Wie zou dat verwachten? Te midden van het drukke verkeer en de vele winkeltjes vind je plots een groot natuurdomein van maar liefst 12,5 hectare groot, waar meer dan 700 apen leven.  De apen zitten overigens niet ‘gevangen’, je ziet deze regelmatig ook eens de straat oprennen of aan de kabels hangen. Ze leven dus in alle vrijheid en hebben hier als het ware een luxe leventje. Je kan hier makkelijk enkele uren vertoeven en ik kan je verzekeren dat dit zorgt voor heel wat pret.

De plek wordt over het algemeen vrij druk bezocht, er rustig doorfietsen zoals in de film ‘Eat Pray Love’ zal dus niet lukken. Wijzelf gingen in de voormiddag en dit was ideaal. De apen zijn op dit tijdstip nog rustiger en er lopen minder toeristen rond. Vooral in de namiddag is het er véél te druk, heel wat (Chinese) toeristen komen hier dan ook heen met tours. De Chinezen schreeuwen er vaak op los en doen hysterisch wanneer er een aap op hen komt zit. Uiteraard voelen de apen deze drukte en chaos ook, waardoor ze zelf ook wilder worden en sneller zullen bijten. Geen paniek… Wanneer jij zelf rustig blijft en het niet uitlokt, zullen zij je niet snel bijten. Wordt je toch gebeten? vervelend, maar niet gevaarlijk. Alle apen zijn namelijk ingeënt tegen rabiës.

Toen we aankwamen in het monkey Forrest was dit geheel anders, dan ik mij voorstelde. Ik dacht zelf dat dit een vrij klein domein zou zijn en dat vooral de tempel hier belangrijk zou zijn. Niets is minder waar, zoals hierboven al vermeld begeef je je op een zeer groot domein en je waant je midden in de natuur., net dat jungle gevoel Je vind hier ook een tempel en overal staan zeer mooie maar ook grappige en gekke beelden. Ik moet eerlijk toegeven dat wij ons beiden niet altijd op ons gemak voelden. We waren wel zeer goed voorbereid, maar toch zat de schrik er in dat een aapje mij zou bespringen. Ik ben normaal niet bang van deze apen, omdat ze meestal eerder schuw zijn. Hier zien ze echter zo gewend aan mensen én ze worden gevoed, waardoor ze wat agressiever en wilder zijn. Toen we net arriveerden in het park zagen we meteen twee gekke aapjes spelen met elkaar, de ene liet zich voortdurend in het water vallen, het leek wel een comedy show. Plots dook de aap onder en begon hij te zwemmen. Huh? Ik dacht dat apen niet van water hielden en wist al überhaupt niet dat ze zo goed konden zwemmen. Best een gek zicht! Onderweg zagen we ook een tiental baby aapjes, zo schattig om te zien. Uiteraard heb ik tal van foto’s genomen, maar ik wou ook niet té dicht komen… je weet maar nooit. Op een bepaald moment werd ik in de gaten gehouden door een aap, wat ik eerlijk gezegd toch al best eng vind. Die tanden al gezien?

Mathijs droeg de rugzak en de apen weten maar al te goed dat hier interessante dingen in kunnen zitten. Hij werd tweemaal besprongen door een aap, de ene ging meteen op zoektocht. Hij opende al mijn ritsen en woelde er in met zijn pootjes. Wij waren gelukkig goed voorbereid: ik had alle zakken leeggemaakt en onze belangrijke spullen zaten achter slot en grendel… doe je dit niet, dan heb je uiteraard dikke pech! Alsof het bespringen nog niet genoeg was, werd Mathijs vervolgens ook nog eens ondergeplast. Hilariteit alom! We hebben hier ontzettend hard gelachen met de stoten die de aapjes uithaalden en de manier waarop sommige mensen reageerden. We waren achteraf dan ook verbaast dat we maar liefst drie uur in het park hadden rondgelopen. Dit is zoveel leuker dan de zoo -waar de dieren opgesloten zitten-. Heb respect voor dieren, dan hebben zij dat ook voor jou. Dit is alleszins een zeer fijn en mooi park, je zal je hier niet vervelen!

Wat kost dat?

Voor het monkey Forrest betaal je 50k, wat neerkomt op drie euro. Zeker de moeite waard!

Beter voorkomen dan genezen…

 • Indien je een rugzak of een handtas meeneemt, zorg er voor dat je deze afsluit met een slotje.
 • Neem geen eten mee in je rugzak. De apen weten het gegarandeerd wanneer er voedsel in je tas zit. Eet zelf ook niets in het park, want ze gaan er sowieso mee gaan lopen.
 • Indien je toch eten meeneemt en de apen het afpakken: Laat hen doen en probeer het zeker niet terug te krijgen. Indien je je verzet zal je zeker gebeten worden.
 • Kijk de apen NIET in de ogen. Dit is een teken van dominantie en de apen kunnen hierbij aanvallen. Hoe minder interesse jij in hen toont, hoe minder aandacht zij aan jou zullen schenken.
 • Indien een aap je achtervolgt of op je springt, ren zeker niet hysterisch weg en begin niet te gillen. Stap rustig weg, de aap zal vanzelf weggaan.
 • Raak de apen niet aan, zelfs niet wanneer zij jou aanraken.
 • Draag geen grote juwelen of oorbellen. Ook aapjes kunnen deze mooi vinden en deze zomaar uittrekken.
 • Draag een camera veilig om je hals
 • Het park is zeer fijn voor kinderen, maar ik zou het eerlijk gezegd niet aanraden. Kinderen kunnen zeer onvoorspelbaar reageren.
 • Voeder de apen zeker niet. Heel wat toeristen doen dit voor een leuke foto, maar hiermee maak je hen alleen maar agressiever.
 • Worden je spullen toch afgepakt? Geen paniek. Overal lopen er parkwachters rond, zij hebben een goede connectie met de apen en krijgen jouw ‘gestolen’ spulletjes zeker wel terug.