Sri Lanka. Het is het land waar wij ons avontuur zijn gestart. Een land waar we gedurende één maand door hebben gereisd en dus vrij goed hebben leren kennen. Uiteraard hebben Mathijs en ik niet over alles dezelfde mening en niet altijd dezelfde visie. Daarom een blogbericht met onze volledige, eerlijke mening over deze gehele reis. Op deze manier krijgen jullie ook een beter idee over het land en zijn gewoonten.

First of all, het eten. Hoe was dat?

Rani: Ik vond het eten in Sri Lanka ontzettend lekker en er was voldoende keuze. Het eten was vaak wel véél te spicy, wat wij dus niet gewoon zijn. Dit voelde ik af en toe wel aan mijn maag. Ik ben gelukkig maar één keer echt ziek geworden van dit eten en over het algemeen dus gespaard gebleven van ernstige klachten. Mijn grote favoriet was de thee met melk die ik dagelijks dronk. Kotu, banana fritta, curd en honey, rotti waren mijn grote favorieten tijdens deze reis.

Mathijs:
Droog en spicy, gelukkig dat het onze eerste bestemming was en nog niet veel van dat goede eten gewend zijn. Droge rijst met enkele stukjes kip of de pikante roti’s van ’s ochtends vroeg zouden er niet ingeraken moesten we al enkele maanden onderweg zijn.

Wat met de accomodaties waar wij sliepen?

Rani: Gedurende onze hele reis sliepen wij telkens in een comfortabele tweepersoonskamer. Geen luxe, maar wel alles wat we nodig hadden. De kamers waar wij in sliepen vielen in het algemeen goed in de smaak bij mij. Ik vind het ontzettend belangrijk dat alles clean is, vooral de badkamer vind ik een belangrijk punt. Ik denk dat we ontzettend veel geluk hebben gehad, want dit was meestal wel het geval. We maakten slechts één keer mee dat de badkamer zo vuil was, dat we er weigerden te douchen. We sliepen ook maar één keer in een hostel, dit scheelt volgens mij ook wel.

Mathijs:
Geen dorms voor ons, maar tweepersoonskamers die in prijs/kwaliteit verhouding liggen, het één wat mooier dan het andere, maar geen koeienstal of matras op de grond

Verplaatsen in Sri Lanka, hoe verliep dat?

Rani: Verplaatsen in Sri Lanka was werkelijk een pretje! Het openbaar vervoer is hier uitstekend geregeld. Je vindt praktisch overal grote busstations en we hoefden bijna nooit langer dan een uur te wachten. Het openbaar vervoer was bovendien spotgoedkoop, van enkele eurocents tot maximaal twee euro. Het is bovendien een hele ervaring om met zoveel locals op een bus te zitten. De treinritten die we maakten waren echt ontzettend fijn, hoewel de kans op een zitplaats vrij klein is. Gewoon uit het raam hangen is de boodschap! Wij hadden iets minder geluk met de trein, zo wou ik ABSOLUUT de treinrit maken van Ella naar Kandy, maar de staking stak daar een stokje voor. Dit stelde mij wel teleur.

Mathijs:
Transport is super als beginnende backpacker. Overal geraak je met de bus en die zijn al een hele beleving op zich. Beter niet meekijken door de voorruit als je begrijpt wat ik bedoel. Sla die eerste tweezits ook maar over als je niet door de voorruit wil vliegen.

Wat vonden wij van de bevolking?

Rani: Over het algemeen vond ik de bevolking in Sri Lanka zeer vriendelijk en aangenaam. Ik had hier ook een zeer veilig gevoel bij en voelde mij niet vaak ongemakkelijk. Wel lijken ze je te zien als een wandelende portemonnee, praktisch iedereen probeert geld uit je te slaan. Hulp? Daar moet je voor betalen. Ik vond de vriendelijkheid daarom vaak niet oprecht.

Mathijs:
Pros en cons. Heel hulpvaardig aan de busstations om je de weg te wijzen, maar een leugentje om eigen bestwil gaat er ook snel vanaf. Inzicht hebben is hier de sleutel. Ze zien je ook wel als een wandelende portefeuille, maar kan je ze het kwalijk nemen als de bevolking zo arm is? Soms is het nerverend, maar relativeren is een van de levenslessen die men leert tijdens het reizen. Een gouden regel in Sri Lanka: Don’t believe the Tuk Tuk drivers.

Wat vonden wij minder leuk in Sri Lanka?

Rani: De stranden. Ik vond het kustgedeelte in Sri Lanka helemaal niet fijn. De stranden zijn over het algemeen al niet ‘wauw’ en het ligt er bovendien bezaait met afval, wat het al helemaal onaangenaam maakt. De eerste stad waar wij toekwamen (Bendota) was bovendien de meest stinkende stad waar ik in mijn leven ben geweest. De geur was misselijkmakend en kroop meteen in mijn kledij en poriën. Ik was ontzettend blij dat we hier weg waren. Ook de koude avonden in Nuwara Eliya waren niet zo aangenaam.

Mathijs:
Naarmate het einde naderde, was ik het eten echt wel beu. Altijd dat droge eten weer. We werden dan nog is ziek ook en vanaf dan kreeg ik echt een degu van kotu. Dan schiet er al niet veel meer over om uit te kiezen. Ik had gedurende twee weken ook last van nierstenen, wat het toch wat verpeste.

Wat was het absolute hoogtepunt tijdens deze reis?

Rani:Ik vond de Piddurangala rock (gelegen in Sigiriya) werkelijk fantastisch. De klim erheen en het fantastische uitzicht, zonder al te veel toeristen. Dit was zonder twijfel het leukste tijdens deze hele reis. Ook het zien van olifanten, op amper een meter van ons, was een bijzondere ervaring.

Mathijs
 Mijn hoogtepunt was Yala national park, dit zal niet voor iedereen zo zijn omdat onze ervaring daar zo bijzonder was en niet veel mensen zullen het geluk hebben om zo’n ervaring mee te maken. We reden alleen met onze jeep op een aarde weg.. Onze driver stopt plots voor een rots en daarop lag een luipaard te slapen, enkel zijn hoofd zichtbaar door het struikgewas. Bij onze aankomst hief het beest zijn kop en en stonden we oog in oog met een luipaard op 10 meter afstand. Dit was een magisch moment. Iets wat ik nooit meer zal vergeten.

Was was onze favoriete plek?

Rani: Ella! Hier hoef ik geen seconde over na te denken. Ella was voor mij dé place to be, ik had hier gerust nog wat langer kunnen blijven. Het is een heerlijke plek om even volledig tot rust te komen. Het is er iets toeristischer, maar hierdoor heerst er ook wel een aangename sfeer. Na twee weken amper toeristen te hebben gezien aan de kust, was ik ontzettend blij om te vertoeven op deze plek. Ik at hier ook het lekkerste eten!

Mathijs:
Favo plekje, sowieso Ella, het is niet groot, redelijk rustig maar toch toeristisch. Goed eten en goedkoop als je de juiste plekjes kiest en veel te doen, de ella rock komt tweedes op het lijstje van mijn hoogtepunten

Kortom…

Rani: Sri Lanka was het perfecte land om onze reis te starten. Het is makkelijk te bereizen en daarom ideaal voor beginnende backpackers zonder ervaring. Ik moet eerlijk zeggen: ik ben niet weg van Sri Lanka en vind het niet echt een aanrader. Van alle landen die we doen tijdens onze Azië-trip is dit zonder twijfel het ‘minste’ land, maar daarom is het juist goed dat we hier gestart zijn. Zo kan het alleen maar beter worden!

Mathijs:
Sri lanka is een land die het allemaal heeft: Strand, zee, bergen, cultuur, geschiedenis en het is nog authentiek ook. Plus het is een van de goedkooptste landen. Als het niet heel paradijselijk moet zijn is Sri lanka een goede bestemming