Nieuwpoort. Een badstad die de laatste jaren ontzettend is ontwikkeld en uitgebloeid tot een waar paradijsje. In tegenstelling tot Oostende, Knokke, Blankenberge; is het er bovendien nog relatief rustig. Ook in eigen land ontdek en schrijf ik nog graag over mooie plekjes die jullie absoluut eens in je leven moet hebben gezien. Vriendlief woont op een kwartiertje van Nieuwpoort, ik kom er dus regelmatig. Toch heb ik deze plaats maar sinds kort écht ontdekt. Ga je binnenkort nog eens naar onze Belgische kust? Dan is deze plek absoluut een bezoekje waard.

Nieuwpoort is vooral gekend door de Slag bij Nieuwpoort in 1600 tussen de Republiek en de Spaanse legers. Op de Ferrariskaarten uit de jaren 1770 is Nieuwpoort te zien als Nieuport. Het was een klein stadje, volledig omringd door een stadsmuur en een grote slotgracht. Het stratenpatroon was ordelijk opgebouwd uit rechthoekige blokken. In de noordwestelijke en zuidoostelijke hoek van de stad bevonden zich boomgaarden. Bijna achter alle rijhuizen waren er moestuinen, in het westen was er een houten windmolen, en de kerk was helemaal in het zuiden. Plaats voor uitbreiding was er niet meer binnen de muren, deze werden dan ook niet veel jaren later afgebroken.


Het kusttoerisme kwam goed op gang na de aanleg van de spoorverbinding die Nieuwpoort-Bad met Brussel verbond. Op 15 augustus 1869 stoomde de eerste trein het station binnen, met niemand minder dan koning Leopold II als passagier aan boord. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de Slag om de IJzer raakte Nieuwpoort zwaar beschadigd. Na de Tweede Wereldoorlog werden de haven en het kusttoerisme te Nieuwpoort verder uitgebreid.  Genoeg geschiedenis! Tijd om jullie DE plekjes van Nieuwpoort te tonen.

De dijk is een ontzettend sfeervolle plek waar je gezellig kunt genieten van de warme zonnestralen op je huid en het zachte briesje in de haren. Deze is zeer mooi aangelegd en ligt er proper bij, beschikt over de nodige faciliteiten en voldoende bezigheid voor jong en oud. Terrasjes hier en daar, speelparken voor de kleinste, strandbars en dagelijkse (sport)activiteiten. De stad doet écht hun best om het iedereen zo aangenaam mogelijk te houden. Het krioelt er niet van de toeristen en er is genoeg te beleven. Ga zeker eens langs naar de pier, de place to be voor een aangename wandeling.

Voor de kids is er een fantastische ‘attractie’ voorzien. Er zijn grote netten aanwezig om zélf vissen, krabben en kwallen te vangen, een geweldige ervaring voor het hele gezin. Iemand zin in wat visjes op de barbecue? Vang ze lekker zelf!

Uitzicht vanop de pier.

Liever wat minder toeristen, een mooie natuur of genieten op een vrijwel verlaten strand? Neem dan eens een kijkje aan de overkant! Langs de pier kun je de oversteek nemen naar de overkant. De boot brengt je er gratis heen, dat op zich is ook al een leuke beleving.

Verlaten en alleen. Dit is zo een aangename plek om rustig te genieten van het zonnetje, een romantische picknick, het lezen van een goed boek of een aangename wandeling. Er is een wandel- en fietspad aangelegd van Nieuwpoort tot Lombardsijde, deze tocht laat je genieten van de mooie natuur die onze Belgische kust te bieden heeft.

Er was net een zeilwedstrijd aan de gang. Deelnemers uit Japan, Kroatië, Frankrijk etc; waren aanwezig. We keken toe vanaf een rustige plek. Nieuwpoort heeft ook meer te bieden dan alleen een mooie natuur, een aangenaam strand en een mooie dijk. Er zijn ook gezellige winkelstraten met kleine boetiekjes, alsook bekendere ketens zoals rituals, Vero Moda, Lola & Liza, America Today, Kruidvat etc; Een dagje shoppen? Dat kan hier zeker! Een weekendje Nieuwpoort? Er is genoeg accommodatie om te overnachten, hotel Sandeshoved is een aanrader.

Veel plezier in het mooie Nieuwpoort!