Al lange tijd kamp ik met problemen aan mijn maag en darmen. Ook tijdens onze wereldreis had ik voortdurend last van een opgezwollen buik, vergelijk het gerust met een giga-gigantische ballon! Via een youtuber kwam ik in contact met detoxen aan de hand van een sapjeskuur. Ik kende het fenomeen uiteraard al wel langer dan vandaag, maar besloot er mij dan eindelijk ook eens aan te wagen. De feestdagen zijn een killer voor je maag en darmstelsel, zeker als je -net als ik- zoveel van eten en dan voornamelijk desserts houdt! Dit is dan ook de ideale periode om je lichaam te ontgiften, na deze ‘zware’ periode. Drie dagen leven op de sapjes van SAP.JE, hoe is mij dat bevallen?

Over SAP.JE

Sapje perst gezonde slowjuice groentesapjes uit het seizoen, vol groenten, een beetje fruit, specerijen, kruiden & zeewieren, afkomstig van lokale biologische leveranciers. Met veel liefde maken we elke dag heerlijke en vooral gezonde sapcombinaties die je kunnen helpen bij het verbeteren of op peil houden van je gezondheid. Nieuwe en moderne inzichten op het gebied van voeding passen we toe bij het samenstellen van onze sapmixen en detoxkuren. Onze sapjes bevatten altijd minimaal 85% groente dus je zal wel even moeten wennen aan de unieke en gezonde smaken. We leveren deze zeer smakelijke en pure vitaminebommetjes bij je af in glazen flesjes. Een soort moderne melkboer dus, maar dan 100% biologisch, puur en raw! 
Onze ultieme droom is om zoveel mogelijk mensen – jong en oud – bewuster te maken van de kracht van gezonde voeding en de werking van het eigen lichaam. We willen mensen bewust maken van hun voedingskeuzes en van de rijkdom en variatie in biologische, lokale en seizoensgebonden producten.
Het Sap-Lab is onze trots. Het is een op maat gemaakte en volledig goedgekeurde pers- en opslagfaciliteit in de Kwakel. Het Sap-Lab is uitgerust met een van de beste RVS slowjuicers ter wereld en een hightech shockvriezer die maximaal binnen 1 uur het groentesapje bevriest. We krijgen dagelijks verse groente- en fruitsoorten van de lokale boeren en verwerken ze direct na ontvangst om zoveel mogelijk nutriënten en vitaminen te behouden.

 

Research

Vooraleer ik aan de slag ging heb ik uiteraard eerst een hoop opzoekwerk gedaan. Heel wat onderzoeken spreken elkaar tegen, dus een duidelijke uitleg krijg ik niet. De ene zweert bij een detox kuur en geeft aan dat je niet alleen gewicht verliest en meer energie krijgt, maar ook een stralende huid en haar. Het grootste voordeel is dat je bewuster omgaat met voeding en dat kan ik achteraf zeker beamen. Andere onderzoekers zeggen dan weer dat zo’n streng dieet helemaal niet gezond is voor je lichaam. Zo creëer je niet alleen een serieus energietekort, maar doet de kuur ook je metabolisme vertragen, waardoor die kilo’s er na de kuur al snel weer bijkomen. Je houdt je lichaam eigenlijk wat voor gek met zo’n crashdieet en wanneer je té lang op enkel sapjes zult leven, verlies je uiteindelijk spiermassa. Na tientallen artikels over sapjesdetox kwam ik tot het besluit dat een sapjeskuur niet dé ideale oplossing is, maar dat het wel een stap in de goede richting van een gezonder bestaan kan zijn. Bovendien kan het zeker geen kwaad voor je lichaam om een drietal dagen enkel op sapjes te leven, een langere tijd is dan weer niet aan te raden en zou heel wat negatieve gevolgen kunnen hebben. Vol goede moed beginnen we dan maar aan onze SAP.JE sapjeskuur! Thuis krijg ik een gigantisch pakket afgeleverd met bevroren sapjes in een glazen flesje. Naast de detoxkuur bestelde ik namelijk ook nog een gevarieerde box, boordevol gezonde sapjes voor dagelijks gebruik. De helft van mijn diepvries zit plots sapjes, hier kan ik wel even mee verder.

Pre-Detox

Pre-detoxen is minstens even belangrijk als de detox zelf. Het heeft weinig nut wanneer je daags voordien nog een groot pak friet of een stuk taart hebt gegeten. Belangrijk is dat je zo’n drie dagen VOOR de detoxkuur alvast begint met het afbouwen van bepaalde voedingsstoffen. Sigaretten, alcohol, koffie, vlees, vette voeding en suiker kun je best vermijden. Fluitje van een cent! Toch? Zondag eet ik niet bepaald gezond, we gaan naar een familiefeestje en de tafel staat boordevol guacamole, hapjes, broodjes en vervolgens taart. Maandag en dinsdag – twee dagen voor de sapjeskuur, let ik wel heel erg op mijn voeding. Ik eet geen vette of zoete voeding. Mijn ochtend start ik met een havermoutcake (op basis van banaan, haver en ei). ’s Middags hou ik het bij een lichte lunch met onder andere soep. Als snack zorg ik voor een zakje noten en ook ’s avonds hou ik het bij een gezonde maaltijd met vis, groenten en een klein beetje verse pasta. ’s Avonds heb ik even de drang om een handvol nic-nac koekjes te nemen, mijn grote zonde de laatste weken. Ik weet mij te beheersen, de pre-detox ging dus alvast goed. De avond voor de sapjeskuur is mijn buik -zoals altijd- lichtjes gezwollen, maar het cijfer op de weegschaal weet mij toch serieus te verrassen. Waar ik normaal rond de 49 kilo weeg, geeft deze nu 48 aan -tijdens het nemen van de foto, met camera 48,4-. Zo weinig heb ik in tijden niet gewogen, onmogelijk toch op twee dagen?

Dag 1

Ik start de ochtend vol goede moed, maar wanneer ik een slok neem van het eerste drankje “Kick” , raak ik toch al ietwat ontmoedigd. Dit is gelijk mijn minst favoriete drankje en het kost mij dan ook tijd, moeite én vrij veel extra toegevoegd water, om het warme drankje binnen te krijgen. Na mijn ontbijt vertrek ik vol goede moed naar mijn vergadering, meteen het moeilijkste moment van de dag. Elke woensdag hebben wij vergadering en dit gaat meestal gepaard met cake en andere lekkernijen. Bij binnenkomst staan de kommen al klaar, boordevol chocolade, nic-nacjes, snoep en mandarijnen. Het zijn drie vreselijke uren en ik verlang zo ontzettend hard naar die nic-nac koekjes, dat mijn buik er pijn van doet. Ik weet mij te beheersen en om het uur neem ik een sapje, deze gaan gelukkig een stuk vlotter binnen dan het ochtend-sapje. Ik moet toegeven dat ik ook absoluut geen hongergevoel heb, hoewel ik hier op voorhand het meest bang voor was. Het is vooral psychisch zwaar. Vooral de eerste dag zou de moeilijkste zijn. Plots krijg ik het ook ontzettend koud en gedurende de hele dag weet ik mezelf niet meer te verwarmen. Hier en daar krijg ik wat hoofdpijn, maar deze valt best wel mee. De vorige dagen had ik hier ook al wat last van, dus dit valt waarschijnlijk te wijten aan de suiker. Afkickverschijnselen! Slap en futloos voel ik mij gelukkig niet, ik weet de hele dag prima te functioneren. Zoveel sapjes op één dag, absoluut geen honger dus! Tegen de avond ga ik naar de osteopaat om mijn nek en schouders los te maken, hier reageert mijn lichaam vrij heftig op. Ik val bijna flauw en gedurende de hele avond snak ik naar vast voedsel. Ik voel mij beroerd en weet geen blijf met mezelf. Thuisgekomen warm ik mijn soepje op, maar deze krijg ik helemaal niet binnen. Er zit vrijwel geen smaak in de soep en ik heb het gevoel dat ik gewoon warm water eet/drink… Drie scheppen en vervolgens schuif ik de soep door naar mijn vriend. Ik heb toch een licht hongergevoel waardoor ik een cracker eet. De avond sluit ik af met een grote pot kamillethee. ’s Avonds ga ik op de weegschaal staan en dit baart mij toch wat zorgen, plots weeg ik nog maar 47, -met de camera in mijn hand 47,4-. Te weinig vind ik zelf. Ik voel mij er niet helemaal goed bij en heb daarom voor mezelf besloten om te stoppen met deze detox en de komende dagen gezonde voeding te combineren met deze sapjes.

Dag 2 en 3

Ik voel me gelukkig en energiek, ondanks dat ik de sapjeskuur slecht één dag heb volgehouden. Mijn lichaamstemperatuur voelt weer normaal en dat chagrijnige gevoel is ook verdwenen als sneeuw voor de zon. Als ontbijt eet ik op dag één havermoutpap met rode vruchten en op dag twee een havercake op basis van havermout, banaan en ei. ’s Middags houd ik het bij een lichte lunch en een sapje. Tussendoor drink ik veel water en thee. ’s Avonds maak ik een grote kan thee van het kicksapje met een lepeltje honing (oeps!) en dit drink ik met veel plezier op. Een stuk lekkerder dan daags voordien bij het ontbijt!

Conclusie

Detoxen is helaas niet mijn “cup of tea”, of moet ik zeggen; cup of sap? Ik weet dat je even moet volhouden en dat je lichaam er aan moet wennen, bijwerkingen zijn dan ook normaal, maar desondanks voelde ik mij er niet goed bij dat mijn gewicht zo snel zakte. En dat al op dag twee. Ik zie het detoxen wel als een goede manier om je eetgewoonten te verbeteren, want dit is aardig goed gelukt en een stuk makkelijker vol te houden. Je bewust zijn wat je lichaam binnen krijgt en je focussen op wat je lichaam nodig heeft, vind ikzelf een stuk belangrijker. En die sapjes? Die zijn zeker niet verloren en deze blijf ik met héél veel plezier gebruiken. De sapjes van Sap.je zijn ontzettend lekker en gezond. Het verhaal achter Sap.je is ook ontzettend mooi en ik raad dan ook aan om deze video hieronder zeker eens te bekijken. Alle sapjes zijn gezonde slowjuice sapjes die minimaal 400 gram groenten en fruit bevatten. Mijn favorieten van de detoxkuur zijn zonder twijfel de sapjes Detox, Energy en mijn topfavoriet Fresh. Ik bestelde ook een grote box met een volledig assortiment aan sapjes en daar zijn vooral de zoetere sappen zoals Recovery en Sunny grote favoriet. Ik blijf deze vitamientjes met veel plezier innemen.