Wie op reis gaat heeft hier achteraf graag goede herinneringen aan. Souveniers die je meebrengt, maar uiteraard ook foto’s. Elke foto brengt een eigen, uniek verhaal met zich mee. Verhalen om te delen met de mensen rondom jou. Verhalen die je zelf niet wil vergeten en wil koesteren voor de rest van je leven. In dit artikel deel ik al mijn tips en tricks voor mooie vakantiefoto’s en hoe je er achteraf nog meer van kan genieten!

Apparatuur

Heel wat mensen denken: “Ik heb een duur fototoesten nodig om mooie foto’s te kunnen maken.” Wel, dat is de grootste bullshit ooit. Uiteraard zal de kwaliteit van je foto’s beter zijn met een degelijk toestel, maar dit maakt je foto niet perse mooier. Heel wat mensen hebben al bewezen dat je geweldige foto’s kan maken met je smartphone. Ikzelf maak mijn foto’s met een Nikon AW130. Een fantastisch goede camera met tal van opties. De foto’s zijn van goede kwaliteit, hij is schokproof en waterproof tot maar liefst 30 meter. De ideale camera dus voor avontuurlijke reizen! Ik kocht nu ook de Sony x100 m4, aangezien dit toestel zeer kwaliteitsvolle, professionele foto’s maakt. Ongelofelijk wat dit kleine, compacte toestel allemaal kan!

Bron: https://www.pinterest.com/pin/735705289097902278/

Tips voor een goede foto

Een goede belichting is de key voor een goede foto. De mooiste foto’s maak je in natuurlijk daglicht, met de zon in je rug. Je zal vast al gemerkt hebben dat je foto’s te donker zijn wanneer je naar de zon toe fotografeert. Met een goed fototoestel of een goed bewerkingsprogramma achteraf kan je dit wel herstellen. Probeer verschillende kanten uit en bekijk zelf even hoe de belichting het beste zit. De mooiste foto’s maak je in de ochtend en in de avond.

Storende objecten zijn een killer voor je foto’s. Zorg dat er geen objecten in de weg staan bij het nemen van een foto. Een vuilnisbak die naast je staat, een tak die uit je lichaam lijkt te komen of een lelijk verkeersbord die je natuurfoto helemaal verpest. Dit zijn zaken waar ik telkens op let bij het nemen van een foto. Zonde als jij net zo goed op de foto staat en deze verpest wordt door een niezende chinees in de hoek van je foto.

Speel met perspectief en compositie. Deze zaken kunnen je foto’s net iets origineler en leuker maken. Velen maken hun foto’s telkens vanuit dezelfde, staande positie. Maak je foto’s eens vanuit het kikkerperspectief (hurkend op de grond, naar boven fotograferend) of vanuit vogelperspectief (een foto van bovenaf gemaakt). Je creeërt op deze manier meteen een heel ander beeld en verhaal. Fotografeer eens van veraf of juist van heel dichtbij, ook wel macrofotografie genoemd. Op deze manier kan je focussen op het geheel of juist de focus leggen op één object, dier of persoon. De persoon in het midden zetten van de foto, of juist in een hoek schept ook meteen een ander beeld. Kortom: fotografie is een kwestie van spelen, uitproberen, experimenteren. Fotografeer je één persoon? Maak dan eens tien foto’s vanuit verschillende perspectieven, zo is de kans groter dat er zeker één goed beeld tussen zit!

Ben je alleen op reis? Of wil je alles stelletje juist veel foto’s samen? Dan is het handig een statief mee te nemen. Wij bestelden ons statief op aliexpress voor ongeveer zeven euro en hebben hier al zeer veel geniet van gehad. Op deze manier krijgen wij de kans om toch samen leuke foto’s te nemen. Uiteraard kan je dit ook vragen aan andere mensen in de buurt, maar uit ervaring weet ik dat deze foto’s vaak mislukken of niet hetgeen is wat je in gedachten had. Met een statief kan je uiteraard blijven proberen, tot je de perfecte foto hebt. Een statief is ook ontzettend handig voor het maken van een timelapse, video’s en natuurfotografie.

Bron: https://www.pinterest.com/pin/388717011580932769/

Bewerk je foto’s

Een mooie vakantiefoto is een foto die bewerkt is. Uiteraard moet je niet gaan overdrijven, maar een foto wordt nu eenmaal mooier wanneer deze bewerkt is. Ik speel vooral met de belichting, aangezien lichte foto’s vaak meer aanspreken dan donkere foto’s (uiteraard is dit weer afhankelijk van welk verhaal je wil weerbrengen en de context waarin de foto genomen is). Ook het feller maken van kleuren, het scherpstellen van de foto en kleine details aanpassen maken je foto’s meteen een stuk beter. Vele bekende travel-instagrammers maken gebruik van Lightroom. Ben je zelf niet zo goed in het bewerken van foto’s? Online vind je heel wat presets die je foto’s meteen heel wat professioneler maken. Ikzelf gebruik sinds kort Lightroom en ben helemaal om! Naar mijn mening is dit absoluut het beste programma om foto’s te bewerken, ik ben dan ook zeer tevreden met de voor- en na resultaten die ik jullie hieronder toon. Je hebt zo ontzettend veel mogelijkheden met Lightroom, met de presets kom je ook al een heel eind verder! Vind je dit programma toch te ingewikkeld of te duur? Dan raad ik zonder twijfel Pollar aan! Ikzelf heb het programma Polarr aangekocht, voor ik met Lightroom aan de slag ging. Dit is een ontzettend handig programma en zeer makkelijk in gebruik. Zelfs voor beginners die totaal geen ervaring hebben met het bewerken van foto’s! Het programma bevat tal van filters, maar je kan elk detail in je foto ook individueel aanpassen. De zee net iets blauwer maken? Je huid donkerder maken? Oneffenheden wegwerken? De lucht roziger maken? Met dit programma kan het allemaal! Een kluns in photoshop of lightroom? Dan is dit programma ongetwijfeld iets voor jou! Polarr kan je hier downloaden, met de gratis versie kom je ook al een heel eind.

Bewerk je liever je foto’s via je smartphone? Dan zijn volgende apps zeker iets voor jou: VSCO is ongetwijfeld DE populairse foto-app van dit moment. Heel wat bekende bloggers en instagrammers gebruiken deze app om hun foto’s binnen no time instagram-proof te maken. Ook afterlight is een zeer populaire app die door heel wat instagrammers gebruikt wordt. Tot slot polarr, buiten de desktop versie kan je dit programma ook downloaden op je smartphone.


Bovenstaande foto’s zijn allemaal bewerkt via Lightroom CC en gemaakt met een Nikon aw130.

Terug thuis – Haal het beste uit je vakantiefoto’s

Een fotoboek vol herinneringen

De digitale fotografie is een geweldige uitvinding, maar het zorgt er jammer genoeg ook voor dat foto’s vaak op onze computer blijven staan. Een tastbare foto en fotoalbums komen steeds minder vaak voor. Zonde. Ik vond het als kind altijd fantastisch om te bladeren in de fotoboeken van mijn grootouders en de verhalen te horen achter elke foto. Het is een fantastische manier om herinneringen op te halen en te delen met je geliefden. Je (toekomstige) (klein) kinderen zullen het vast ook geweldig vinden om al deze foto’s te kunnen bekijken. Bovendien; een computer kan crashen, dan is het toch fijner dat je deze foto’s veilig ingebundeld bij je hebt. Via deze link maak je de mooiste fotoboeken, met korting!

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/391602130088224473/

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/828310556434807210/

Leuke foto gadgets

Wegdromen bij je reis naar Griekenland, terwijl je geniet van je kop koffie? Of die foto van die waaiende palmboom, die op je klok staat? Via deze website vond je heel wat leuke gadgets, waar jij je persoonlijke foto op kan zetten. Uiteraard ook super leuk om cadeau te doen aan je ouders, grootouders, beste vriendin of je lief! Wat dacht je van een mok met je foto op? Of misschien wel een klok, zitzak, onderleggers, muismat, placemat, toilettas, sleutelhanger, etc; Via deze website kan het allemaal.

Bron: https://www.pinterest.com/pin/151644712433032605/

Bron: https://www.pinterest.com/pin/222576406562209521/

Origineel ophangen van foto’s

Uiteraard kan je foto’s ook gewoon laten afdrukken en deze op een originele manier ophangen in huis. Hieronder wat inspiratie voor in jouw huis!

Bron: https://www.pinterest.com/pin/569353577864388611/

Bron: https://www.pinterest.com/pin/542261611373748442/

Bron: https://www.pinterest.com/pin/401242648027241609/

Bron: https://www.pinterest.com/pin/485614772311048984/

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/306033737160053340/