keep-calm

Binnen enkele maanden vertrek ik voor drie maanden naar Boa Vista, dit om stage te doen in een schooltje. Over deze stage vertel ik jullie binnenkort meer, jullie zullen mijn avonturen uiteraard ook kunnen volgen op mijn blog. Als je een tijd verblijft in een ander land is het zeer handig om de taal een beetje onder de knie te krijgen: je zal je sneller thuis voelen in het land, jezelf duidelijk kunnen maken, sneller vrienden maken en mensen zullen je sneller helpen wanneer je een probleem hebt. Ik moet Portugees leren en daar heb ik nog maar vier maanden de tijd voor, dat is niet héél lang om een nieuwe taal te leren spreken. Ik ging meteen op onderzoek uit om te kijken wat de mogelijkheden zijn, deze som ik maar al te graag voor jullie op! Of het nu Chinees, Frans, Duits of Spaans is, met deze tips kan je al een heel eind komen.

taalcursus-Kopie

1. Volg een taalcursus

Taalcursussen worden in zeer veel steden gegeven, dit zowel in grote ‘klassen’ als privé lessen. Door een taalcursus te volgen zul je het snelst een nieuwe taal leren en deze onder de knie krijgen. Welke taal wil jij leren? Typ deze in op google en kijk naar de dichtstbijzijnde stad waar je deze kan volgen. Facebook is ook een handig hulpmiddeltje om mensen te vinden die je eventueel privéles willen geven. Ook ik wou een taalcursus volgen maar door de examens & herexamens schiet er niet veel tijd meer over… Jammer want dit is uiteindelijk wél de meest effectieve manier. Bovendien krijg je hierbij vaak een attest dat je deze taal geleerd hebt, een mooi bewijsstuk voor bij je CV bijvoorbeeld.

2. Zelfcursus aan de hand van een boek

Tegenwoordig heb je héél veel uitgebreide boeken met cd’s en oefeningen waardoor je ook prima zélf een taal kan leren. Ikzelf koos voor deze optie aangezien dit mij het meeste aansprak, het boek kan je bovendien nog meenemen naar het land zelf. Ik koos voor ‘Portugees voor Zelfstudie’ en ik hoop natuurlijk dat ik hierdoor de basis al wat zal leren en mijzelf verstaanbaar kan maken. Het nadeel aan zelfstudie is dat je écht wel discipline moet hebben en elke dag zeker een uurtje vrij moet maken om te oefenen. Het voordeel is dat je je niet hoeft te verplaatsen en dit prima thuis kan oefenen. De taalboeken van Prisma zijn een grote aanrader! Typ de taal die je wil leren, gevolgd door ‘voor zelfstudie’.

635862411038874601-1453044342_Screen Shot 2015-12-20 at 12.44.45 PM

3. Leer een taal via spotify

Wisten jullie dat je vrijwel elke taal kunt leren via spotify? Ik ook niet! Ze vertalen vaak van het Engels naar de taal die je wilt leren, indien Engels geen probleem is voor jou is dit een goede manier om de taal te leren én bovendien is het gratis. Ik ga dit zeker gebruiken als aanvulling op mijn boek!

4. Online een taal leren

Ook online vind je tal van cursussen om een taal te leren, dit kan eventueel ook via een APP. De ene is al wat beter dan de andere dus zoek zeker reviews op indien je een interessante website gevonden hebt. Voordeel is dat je gewoon thuis kunt oefenen, nadeel is dat je er meestal ook voor moet betalen én dat je laptop/tablet/smartphone bij je moet hebben.

Learning

5. Oefen via Youtube

Ja, ook via youtube kun je prima enkele woordjes leren. Uiteraard zal dit nooit diepgaand gaan (échte zinnen spreken, verleden tijd, …) maar voor enkele basis woorden- en zinnen is dit zeker een prima methode. Spaans kan je bijvoorbeeld zeer goed leren via Youtube, het fijne is dat je ook weer hoe de woorden uitgesproken moeten worden én het is gratis. Nadeel is dat het filmpjes zijn en je deze dus niet altijd en overal mee kan nemen.

6. DIY flashcards maken

Flashcards zijn een ideale manier om woorden en zinnen te leren, bovendien kan je deze altijd en overal met je meenemen. Langs de ene kant zet je het woord/de zin in het Nederlands, langs de andere kant zet je dit woord/zin in de taal die jij wil leren. Een prima manier om een taal te leren zowel van NL naar de gewenste taal als omgekeerd. De kaartjes die je goed hebt leg je op de ene stapel, de kaartjes die je fout hebt op de andere… Deze blijf je herhalen tot je ook deze vanbuiten kent. Een effectieve manier om een taal letterlijk in je hoofd te stampen, al blijft deze ook vrij basic en zul je geen diepgaande gesprekken kunnen voeren. Deze kaartjes zal ik maken in het Portugees – Engels om de kinderen Engels aan te leren, ikzelf kan er op dat moment mijn Portugees nog wat mee opfrissen!

 

Ik wens jullie alvast héél veel succes met het leren van een nieuwe taal. Laat mij in de comments zeker weten welke taal jullie in de toekomst graag nog zouden willen leren!