4000 islands – Been there Don Det

4000 islands is een waar paradijs voor backpackers. Heel wat cafeetjes en eettentjes worden uitgebaat door blanke toeristen die hier zijn blijven plakken. Geen wonder ook, het is hier super relaxt en van het woord ‘stress’ is hier onbestaand. Oke, de eilanden liggen dan wel niet aan een helder blauwe zee met parelwitte stranden, maar toch ervaar je hier dat echte eilandengevoel. Ondanks dat er niet bijzonder veel te beleven is, kan je er makkelijk enkele dagen blijven plakken. 4000 islands telt tal van eilandjes, waarvan de meeste niet bewoond zijn. De belangrijkste eilanden zijn Don Det en Don Khon, welke beide verbonden zijn doormiddel van een brug. Verder is het nog Don Khong, welke wijzelf niet bezocht hebben.

Alles wat je moet weten over de 4000 islands, been there Don Det!

Wat zijn de 4000 islands?

Laos heeft geen kuststrook en je kan er dus niet genieten van een lekker luie vakantie op het strand. Het land heeft heel wat te bieden, maar voor te duiken en te snorkelen zit je hier niet aan het goede adres. Wel heeft Laos de 4000 islands, oftewel Si Phan Don. Hierbij krijg je toch zeker dat gevoel op een eiland te zitten. Er heerst een ontzettend fijne, relaxte sfeer. Alles mag en niets dat moet, geen wonder dat backpackers er zo graag vertoeven.

Vooral Don det is de place to be voor backpackers. Er zijn tal van goedkope accomodaties te vinden en ’s avonds worden er vaak gave feestjes gegeven op het ‘strand’. Een leuke bungalow heb je al voor 5 euro. Wij verbleven zelf in een zeer mooie guesthouse met ruime en nette kamers voor 8 euro per nacht.

Don Khon is eerder een plek waar koppeltjes, gezinnen en oudere mensen naartoe trekken. Hier vind je namelijk iets luxueuzere accomodaties, maar laat je niet afschrikken. De meeste zijn hier -op Don Det- nog steeds zeer goedkoop. Op geen van de eilanden is er een bankautomaat aanwezig, dus is het belangrijk dat je vooraf voldoende geld afhaalt. Op de meeste plekken kan je ook betalen met bankcontact, dus maak je vooral geen zorgen… je bent hier namelijk om te relaxen!

Huur een fiets op Don Det

De snelste en makkelijkste manier om je hier te verplaatsen is per fiets. Don Det en Don Khon zijn verbonden via een brug, op één-a-twee dagen kan je beide eilanden dus zeker ontdekken op je fietsje. Je legt heel wat kilometers af en het kan er ontzettend heet zijn. Neem dus voldoende rustpauzes en zorg dat je voldoende water drinkt. Opgelet: de weg is ontzettend hobbel-de-bobbel, dit voel je achteraf dus zeker aan je bips. Dag twee was nog pijnlijker voor ons! Een andere optie is het gebruik van een scooter, maar dit raad ik eerlijk gezegd niet aan. Er zijn geen verharde wegen en je kan ook niet echt doorrijden op de meeste plekken, een fiets is dus nog steeds makkelijker.

Je kan ook gebruik maken van een tuktuk, maar er zijn heel wat plekken waar deze niet kan komen. Tot slot heb je nog de kajak. Ook dit wordt steeds populairder en is een ontzettend leuke manier om je te verplaatsen, wij hebben dit zelf niet gedaan. Een fiets huur je voor 1 euro per dag, je krijgt hier meestal ook een plannetje bij. Uiteraard kan je zelf ook je smartphone meenemen met hierop de app maps.me. Zo vind je altijd en overal je weg!

Ga naar (één van) de vele watervallen op Don Khon

Op Don Khon liggen er heel wat watervallen, die prima bereikbaar zijn per fiets. Wijzelf hebben geen betalende waterval gedaan, maar de Khone Phapheng blijkt absoluut de moeite waard te zijn. Dit is de grootste waterval van heel Zuid-Oost Azië. Deze waterval kan je bezoeken via een bootje.

Genieten op één van de strandjes

Oké, het zijn dan wel geen bounty-eilanden, maar toch is het aangenaam om ook hier gewoon even lekker te luieren. Niets doen en genieten van de warme zonnestralen. Je kan ook een verfrissende duik nemen in de Mekong rivier, maar dit zou ik persoonlijk niet aanraden. Het water lijkt mij niet al te proper en enkele jaren geleden is er hier ook een meisje verdronken door de sterke stroming. Pootjebaden lijkt mij dan een slimmer idee!

Dolfijnen spotten in de Mekong Rivier

Ooooh wat keek ik uit naar deze uitstap. Dolfijnen zijn mijn lievelingsdieren, dus ik was laaiend enthousiast. Met een grote glimlach op mijn gezicht keerde ik dan ook terug naar land. Volledig in het Zuiden van Don Khon kan je per boot (6 euro voor de boot, deze kan je delen met meerdere personen) naar de plek gaan waar de Irrawaddy dolfijnen zitten, dit op de grens met Cambodja.

Dit zijn zoetwater dolfijnen en dit is één van de beste plekken ter wereld om deze gekke dieren van dichtbij, in hun natuurlijke habitat te zien. Met hun stompe neus en hun korte vinnen zien ze er tegelijk vreemd en schattig uit. De dolfijnen komen regelmatig boven om lucht te happen, toch is een foto/video maken niet heel simpel! Gedurende een half uur hebben we deze prachtige dieren kunnen aanschouwen, ik voelde mij een blij kind. Dolgelukkig.

Jammer genoeg zijn deze dolfijnen met uitsterven bedreigt, tijdens ons ’tripje’ zagen we er dan ook maar vier. Heel wat dolfijnen werden vermoord en opgegeten, een groot deel is ook gestorven door het vervuilde, vieze water. Onderzoekers zagen namelijk dat deze dolfijnen heel wat giftige stoffen binnen hadden, nog een reden dus om niet in de Mekong rivier te zwemmen. Enkele jaren geleden zaten er nog meer dan 1000 dolfijnen in de Mekong rivier, vandaag (Op het moment dat wij er waren in 2018) zijn er dat nog amper 85. Ontzettend triest. In bepaalde gebieden leven de Irrawaddy dolfijnen en de mens ook nauw samen. De dolfijnen helpen de mensen om vissen in hun netten te krijgen en hier krijgen zij dan weer beloningen voor. Een win-win situatie.

Geniet van een prachtige zonsopkomst/zonsondergang

In Don Det aanschouwden we één van de mooiste zonsopkomsten en zonsondergangen in ons leven. De felle zon, de prachtige kleuren die in elkaar overgaan. Adembenemend gewoon. Je hebt bepaalde restaurantjes/cafeetjes in Don Det waar je de zonsondergang kan aanschouwen, met een lekker drankje bij de hand. Dit mag je zeker niet overslaan!

Hoe geraak je op Don Det?

Wijzelf zijn vanuit Thakhek naar 4000 islands gegaan per bus en vervolgens per boot. Je kan praktisch overal in Laos een bus regelen die je hierheen brengt. Klein detail: Je komt vaak ’s nachts aan en dit is uiteraard niet echt aangenaam, zo in de middle of nowhere. Wijzelf werden aan een bus opgewacht door een man en deze bood ons allemaal een slaapplek aan.

Met alle toeristen die op de bus zaten (we waren met ongeveer acht) sliepen we vervolgens op een mat in zijn huis. Gewoon op de grond dus, maar wat waren blij dat we ‘veilig’ binnen konden zitten en niet aan ons lot werden overgelaten. Tegen 6uur vertrok hij met zijn boot richting Don Det, hier betaalde wij ongeveer 5 euro/p.p. voor. Ook vanuit Cambodja kan je prima 4000 islands bezoeken. Je wordt afgezet in een dorpje nabij, waar ik de naam niet meer van weet. Vervolgens is het zo een tien minuten varen richting Don Det.

Waar te verblijven in Don Det?


Wij verbleven drie nachten in Lebijou Guesthouse en vonden het fantastisch! De kamers zijn simpel, maar zeer netjes en vrij modern. Je ziet dat het een vrij recent gebouw is, het is hier dan ook aangenaam verblijven. Hoewel het personeel niet zo goed Engels spreekt, zijn ze wel ontzettend vriendelijk. Deze plek is gelegen nabij het strandje en ligt vlak in het centrum. Wij betaalden 8 euro/nacht voor een tweepersoonskamer.

Hier moet je eten op Don Det!

Op Don Det zijn tal van gezellige restaurantjes te vinden, maar er was één plek die er voor ons écht uitsprong. Het werd dan ook ons vaste stekje voor ontbijt en avondeten. De plek heet Ms Ning (ook wel gekend als Ning Ning’s) en ligt vlakbij bovenstaande accommodatie en dus ook ‘het strandje’. Je krijgt hier ontzettend grote porties, die je absoluut niet op krijgt en dat voor een lage prijs. Wij deelden dan ook telkens één gerecht met z’n tweetjes. Probeer zeker de banaan in kokosmelk, heerlijk in combinatie met sticky Rice. Het perfecte ontbijt/lunch voor twee personen samen! Hier MOET je echt zijn!

Zet je reis door Laos verder

Meer inspiratie voor je reis door Laos



2 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites